Osten du simpelthen må smage!
Takket være de strenge retningslinjer for produktionen viser osten sig at være yderst smagfuld, den har en smøragtig aroma med en let, behagelig krydret smag. Med forlænget modningstid bliver ostens smag og aroma mere robust og krydret. Den modne ostesmag går godt sammen med fyldige og gamle røde vine. Og passer perfekt til en antipasta ret.
Provolone del Monaco er en halvhård modnet ost der fremstilles på den sorrentinske halvø - Monti Lattari-området. Provolone del Monaco DOP's egenart er resultatet af flere faktorer, der er typiske for produktionsområdet, især de smagsmæssige egenskaber af mælken fra køer, der opdrættes i området hvoraf 20% kommer fra den argerolske kvægavl (en lokal racer truet mod udryddelse), der er forbundet med Provolone del Monaco DOP siden 2005. Fremstillingsprocessen afspejler stadig det traditionelle håndværk, og det særlige mikroklima for produktion og modning.
DOP er forkortelsen for Denominazione d’Origine Protetta og er en beskyttelse af de regionale kvalitetsprodukter, således at deres produktionsform og kendetegn bevares og beskyttes mod at blive kopieret. På dansk BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse). Betegnelsen angiver, at en fødevare eller et landbrugsprodukt stammer fra et afgrænset geografisk område, og at det enten er fremstillet, forarbejdet eller omdannet i det bestemte område.
For at kunne opnå denne klassifikation skal produkterne leve op til en række kvalitetskrav til produktion og krav til deres geografisk oprindelse. Af kendte Dop’er kan nævnes osten Gorgonzola og osten Parmigiano-Reggiano(Parmesan). Siden 2010 har Provolone del Monaco haft den beskyttede oprindelsesbetegnelse (DOP) i Europa med EU-forordning 121/2010 og sikre, at osten fremstilles under streng kontrol ved hjælp af specifikke metoder til garanti for højeste kvalitet.
Provolone del Monaco er fremstillet af upasteuriseret og uhomogeniseret mælk fra køer opdrættet i provinsen Napoli. For at produktet skal opretholde en ensartet kvalitet, skal en række procedurer og kriterier følges. 20 procent af mælken kommer fra argerolske køer for at give Provolone del Monaco sin unikke smag. Osten bør modnes i mindst 180 dage, hvor produktet skal veje 2,5 kg, men ikke over 8 kg. Den pæreformede krop af Provolone bundet med raffia er cremefarvet, elastisk, kompakt og har karakteristiske huller, som løber mod midten af osten. Den har et højt fedtindhold på 40,5%.
Næringsindhold per 100 g.
Energi | Kcal Kj | 374 1564 |
Fedt Mættet fedtsyrer | g g | 28 17 |
Kulhydrat Heraf sukker | g g | 2 2 |
Protein | g | 28 |
Salt | g | 0,9 |